GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)


 

 

 

Keypad

Tegenwoordig een collectors item: het keypad dat bij de Spectrum 128 hoorde. In Spanje werd het keypad standaard bij de Spectrum 128 geleverd. Er zat een aansluiting voor deze optie aan de voorkant van de computer. Dit numerieke toetsenbord was onder meer bedoeld voor de calculatorfunctie, al vraag je je af of het dan niet handiger was om gewoon een rekenmachine op je bureau naast de Spectrum te zetten.
In Groot-Brittannië en naar ik aanneem ook elders in Europa kon het keypad apart worden aangeschaft.

zx spectrum 128 keypad

 

 

 

 


SINCLAIR ZX SPECTRUM+ 128

sinclair zx spectrum 128Toen ik hem pas op een rommelmarkt tegenkwam, trapte ik er bijna in. Ik wilde het computertje aanvankelijk laten liggen omdat ik dacht dat het een gewone Spectrum+ was, totdat ik de iets grotere behuizing opmerkte en het opschrift 128 K. Uiterlijk lijkt de Spectrum+ 128 sterk op zijn voorganger, maar innerlijk is er een wereld van verschil.

RAM-disk
Wat betreft die verschillen is er natuurlijk in de eerste plaats het fors uitgebreide RAM-geheugen van 128 KB, vergeleken met 48 KB bij de Spectrum en de Spectrum+. Kijk, nu kwam Sinclair met een echte computer! En het leuke was dat die 128 KB (althans, een groot deel ervan) te gebruiken was als een zogenoemde RAM-disk. Het kwam er op neer dat in RAM meerdere programma’s konden worden weggeschreven en weer opgeroepen, net als op tape of via Sinclairs microdrives, maar dan uiteraard vele malen sneller.

reclame sinclair zx spectrum 128Eindelijk echt geluid
Het tweede grote pluspunt van de Spectrum 128 waren de volwassen geluidsmogelijkheden. Weg met het simpele, bliepende luidsprekertje van de eerdere Spectrums! De tijd van het echte gamen met bijbehorende geluidseffecten brak aan, daar zorgde de Yamaha-soundchip wel voor. Net als bij de grote concurrent Commodore kwamen de geluiden nu via de tv. En de MIDI- annex RS232-uitgang zorgde voor nog eens extra mogelijkheden wat betreft geluid.

Basic-editor
Het derde grote verschil zat hem in de uitgebreide Basic-versie. Je programmeerde op de Spectrum 128 bovendien in een Basic-editor, zodat aanpassingen in de listings in een mum van tijd waren gemaakt. Daar stond tegenover dat Sinclair afscheid had genomen van zijn befaamde systeem waarmee Basic-commando’s met één druk op de knop konden worden ingevoerd. De gebruiker moest ze nu letter voor letter intypen. De syntax check bleef evenwel gehandhaafd.

menu zx spectrum 128Menu
Ook bij het opstarten merkte je meteen dat je met een geheel herzien model van de Spectrum te maken had. Er kwam een heus menu in beeld, met vijf keuzemogelijkheden: Tape Loader (om programma’s direct van tape te laden), 128 BASIC, Calculator (om de computer als rekenmachine te gebruiken),
48 BASIC en Tape Tester (om het geluidsniveau van de cassetterecorder te controleren).

Niet compatible
De optie 48 BASIC maakte het mogelijk om de Spectrum 128 te gebruiken als gewone Spectrum/Spectrum+. Zo konden de enorme hoeveelheid spellen en andere software die waren ontwikkeld voor deze eerdere Spectrums ook worden gebruikt op de Spectrum 128. In Basic-128-mode was die namelijk niet compatible met zijn voorgangers.

Eerst in Spanje
Opmerkelijk genoeg kwam de Spectrum+ 128 niet als eerste uit in Groot-Brittannië, maar in Spanje. Sinclair besloot daartoe vanwege de enorme voorraden nog onverkochte eerdere modellen Spectrums in het thuisland. De verkoop in Spanje begon in de tweede helft van 1985 en ongeveer een half jaar later kwam Groot-Brittannië aan de beurt.
De timing was echter beroerd, ver verwijderd van de kerstperiode die traditioneel een topmoment was, en is, voor de verkoop. Mede daardoor werd de Spectrum 128 niet het succes dat deze computer had kunnen worden.

Laatste echte Sinclair
De 128 was de laatste echte Spectrum van Sinclair. De rechten zouden worden overgenomen door fabrikant Armstrad, die verantwoordelijk was voor de opvolgers: de Spectrum 2 en de Spectrum 3.
 

Specificaties Sinclair ZX Spectrum+ 128

Producent Sinclair Research
Periode 1985-1986
CPU Zilog Z80A
Frequentie 3,5 MHz
ROM 32 KB (gesplitst in 16 voor de Spectrum 128-modus en 16 voor de Spectrum 48-modus)
RAM 128 KB
Tekstmodus 32 x 24 karakters
Grafisch 256x192 pixels
Kleuren 8
Geluid 3 kanalen, 7 octaven  (soundchip Yamaha AY-3-8912)
I/O extension port, cassetterecorder, tv, monitor, keypad, RS 232/Midi
Prijs 180 Britse pond 

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!