GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS

 


 

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)


 

 


SINCLAIR ZX80 -
de eerste betaalbare homecomputer

En daar was-ie dan, begin 1980: de Sinclair ZX80, de eerste echt betaalbare homecomputer. En net als alle andere uitvindingen van de Brit Clive Sinclair was de ZX80 een apparaat in mini-formaat: onvoorstelbaar plat voor een computer, iets minder dan 20 centimeter in de breedte en net iets meer dan 20 in de lengte. Een prachtige prestatie qua ontwerp, naar het motto van de kettingrokende Sinclair dat ontwerpers bij hun werk altijd de omvang van een pakje sigaretten in gedachten moesten houden.

Door de prijsbarrière
Net als de mini-radio’s die Sinclair met zijn bedrijf had gemaakt, was de ZX80 verkrijgbaar als doe-het-zelfkit en als kant en klaar product. Wie er niet tegenop zag zelf de soldeerbout ter hand te nemen was slechts 79,95 Engelse pond kwijt. Minder handige lieden hadden de computer voor 99,95 pond in huis, inclusief porto (Sinclair verkocht zijn producten toen nog hoofdzakelijk per post).
Daarmee was de ZX80 de eerste computer die onder de magische grens van 100 pond dook, en was het thuisgebruik van de computer voor veel meer mensen dan tot dan toe binnen handbereik. Ook in het buitenland gold de ZX80 als prijsbreker: zo was de kant-en-klaarprijs in de Verenigde Staten 199,95 dollar en in West-Duitsland 498 mark.



Clive Sinclair (right)
Waterbestending
De slogans in Sinclairs advertentiecampagnes hamerden uiteraard op de lage prijs. Maar dat was natuurlijk niet het enige. De ZX80 was met zijn compacte plastic behuizing en tiptoetsenbord waterbestendig – computeren en bierdrinken tegelijk was nu dus óók binnen handbereik.
Handig was ook dat de toetsen multifunctioneel waren, waardoor Basic-commando’s met één druk op de knop konden worden ingevoerd. Het eindeloos zoeken naar die ene fout in de Basic-listing was ook niet meer nodig, want de ZX80 controleerde elke programmaregel vóór acceptatie met een zogeheten syntax check.

Korte programma's
Hoewel het met dan eindeloos zoeken naar fouten in de listings uiteindelijk wel zou zijn meegevallen: vanwege de geringe geheugencapaciteit van 1K RAM konden alleen zeer korte programma’s worden ingevoerd. Gelukkig kwam Sinclair al snel met geheugenuitbreidingen, die achterin de ZX80 konden worden geplugd. In eerste instantie ging het om modules van 1 tot 3 K, afhankelijk van het geld dat de consument eraan wilde uitgeven. Toen de prijzen voor de benodigde chips waren gezakt, ging Sinclair modules van 16 K verkopen, waardoor de ZX80 al een stuk volwassener werd. Maar het is duidelijk dat de consument voor die 100 pond niet meer dan een basale homecomputer had, en meer kon hij redelijkerwijs ook niet verwachten. Een sober zwart-witbeeld, geen geluid en een weliswaar multifunctioneel en waterbestendig, maar bij intensief gebruik erg onhandig toetsenbord.

Mantel der liefde
In eerste recensies werden deze gebreken nog onder de mantel der liefde bedekt. Een recensent van Personal Computer World was kort na introductie van de ZX80 juist erg positief over het toetsenbord. Hij vond het zelfs handig dat bij elke toetsaanraking het beeld uitging (de processor kon niet tegelijk én input ontvangen én het beeldsignaal verzorgen), omdat dan tenminste duidelijk was dat de toets hard genoeg was aangeraakt.
Maar een paar jaar later was bij Personal Computer World van de liefde voor de ZX80 niets meer over. Citaat: ‘Met een onbruikbaar toetsenbord en een slechte Basic-versie heeft dit apparaat miljoenen mensen ontmoedigd om ooit nog een computer te kopen’.

sinclairtest.jpg (247991 bytes)
test program


Sir Clive
Dat is schromelijk overdreven, al is het maar omdat er van de ZX80 slechts 50 duizend werden verkocht. Dat komt vooral doordat Sinclair al in 1981 met een opvolger kwam, de ZX81. Sinclair had nu definitief zijn naam op de kaart gezet als computerfabrikant, al was zijn belang bij de computers vooral de geldstroom die ze genereerden voor zijn andere projecten.

Binnenkort meer over de andere computers van Sinclair en over Sinclair zelf, die in 1983 op instigatie van Margareth Thatcher geridderd zou worden en zich vanaf dat jaar Sir mocht noemen.


Specificaties Sinclair ZX80

Producent Science of Cambridge, later Sinclair Research
Periode januari 1980 - maart 1981
CPU NEC 780C-1 (Z80A compatible)
Frequentie 3,25 MHz
ROM 4 KB
RAM 1 KB 
Tekstmodus 32 x 24
Grafisch 64 X 48 (bij halve karakters)
Kleuren zwart-wit
Geluid geen
I/O tv, cassette, extension port
Prijs 100 Engelse pond / 200 dollar kant-en-klaar
80 Engelse pond als bouwpakket

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!