GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Texas Instruments in het kort

Het bedrijf werd in 1930 opgericht in Texas als Geophysical Services, door Clarence Karcher en Eugene McDermott. Tot het begin van de Tweede Wereldoorlog deed Geophysical Services vooral grondonderzoek voor oliebedrijven, behalve in de Verenigde Staten ook in het Midden-Oosten. Daarna was het vooral actief voor het Amerikaanse leger, waaraan het onder meer radarinstallaties leverde.
Begin jaren vijftig veranderde de naam in Texas Instruments en werd de productie van transistors de hoofdactiviteit. De doorbraak die de wereld op zijn grondvesten zou doen schudden was afkomstig van Texas Instruments: in 1958 vond medewerker Jack Kilby de chip uit. 42 Jaar later, in 2000, kreeg Kilby daarvoor de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Eind jaren zestig kwam Texas Instruments met de eerste elektronische bureaurekenmachine. Enkele jaren later, in 1972, volgde de eerste zakrekenmachine. Met die apparaten werd Texas Instruments onder het grote publiek bekend.Begin jaren tachtig volgde het uitstapje op het gebied van homecomputers, maar dat is TI slecht bekomen.
Tegenwoordig is Texas Instruments nog steeds een van de grootste chipfabrikanten ter wereld.

 

 


TEXAS INSTRUMENTS TI 99/4
de concurrentie huiverde

Grote computerfabrikanten als Apple, Atari en Commodore deden het bijkans in hun broek toen de chipproducent Texas Instruments in 1979 aankondigde met een eigen homecomputer te komen. Texas Instruments was destijds dé marktleider onder de chipfabrikanten, en de concurrentie vreesde dat het bedrijf een enorme slag zou kunnen slaan doordat het zijn computers geheel met eigen chips kon uitrusten. 
Maar het liep anders. Vier jaar na de introductie van de TI 99/4 trok Texas Instruments zich alweer terug uit de homecomputer-markt, financieel zwaar gehavend door dit avontuur.

Opvallende verschijning
De Texas Instruments 99/4 was een opvallende computer. Hij had een professionele vormgeving, met een behuizing die was afgedekt met deels aluminium en deels zwart plastic. Aan de rechterkant zat, mooi afgewerkt, de poort voor de cartridges. Het enige nadeel aan de vormgeving was het toetsenbord dat het typen niet direct tot een feest maakte. De toetsen waren klein, bijna zoals op de rekenmachines die Texas Instruments produceerde.

Aan de binnenkant was de TI 99/4 uitgerust met de eerste 16 bits processor ter wereld, de TMS 9900. Texas Instruments begon in 1976 met de productie van de TMS 9900 – Intel zou pas twee jaar later volgen met de 8086. In eerste instantie was deze processor uiteraard bestemd voor industrieel gebruik in computers van tienduizenden dollars, maar in 1979 vond hij dus zijn weg naar een computertje voor thuisgebruik.


The 16 bits processor TMS 9900:
the heart of the TI 99/4

Gepeperde prijzen
De prijs was er ook wel naar: de TI 99/4 kostte in de Verenigde Staten 1150 dollar. Daar kreeg je dan wel een monitor bij. In Europa verscheen de PAL-versie van de TI 99/4, geschikt voor Europese televisies, pas begin 1982. De verkoopprijs in Nederland was zo’n 3000 gulden.

 

Speech Synthesizer
Texas Instruments bracht al snel allerlei randapparatuur op de markt. Befaamd is de Speech Synthesizer, waarmee de TI als een van de weinige homecomputers van toen spraak kon produceren, en met veel geduld ook kon herkennen. Verder waren er – allemaal ook voor forse prijzen – een floppy drive verkrijgbaar, een akoestisch modem en een thermische printer.

Kort leven in Europa
Zeker in Europa leidde de TI 99/4 maar een kort leven. Toen deze homecomputer in Europa werd geďntroduceerd had Texas Instruments aan de andere kant van de oceaan namelijk al de opvolger gereed: de TI 99/4A. Daardoor zijn er in Europa relatief weinig van het model-4 verkocht, en is deze homecomputer nu een zeldzaamheid.
Van de 99/4A werden er wereldwijd vele malen meer verkocht dan van de 99/4, daarom gaat op deze site de meeste aandacht uit naar de opvolger.
Lees er meer over op de volgende pagina. Daar ook aandacht voor de ernstige beperkingen die de TI 99/4 en 4A hadden, ondanks de aanwezigheid van een 16-bits-processor.

 

 

 

 

Specificaties Texas Instruments TI 99/4

Producent Texas Instruments
Periode 1979 - 1981
CPU TMS 9900
Frequentie 3,3 MHz
ROM 31 KB
RAM 16,25 KB 
Tekstmodus 32 x 24 (16 kleuren), 40 x 24 (2 kleuren)
Grafisch 256 x 192
Kleuren 16
Geluid 3 kanalen, 5 octaven, 1 ruis
I/O monitor, cassette, cartridge, 2x joystick, extension port
Prijs 1150 dollar / 3000 gulden incl. monitor

 Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!