GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS

 


 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Verschillen tussen de 99/4 en de 99/4A

Tussen de TI 99/4 en de TI 99/4A bestaan een aantal meer en minder in het oog springende verschillen:

- Het toetsenbord van de 4A was veel beter en uitgebreider. De 4 had toetsen als die van een rekenmachine. Het verschil dat het eerst in het oog springt zijn de oranje ENTER- en SHIFT-toetsen op de 4.

- Het veel geringere aantal toetsen op de 4 leverde riskante situaties op. Zo had de 4 geen FUNC-toets, en kon een programma onderbroken worden met SHIFT-C. Wie in plaats daarvan per ongeluk SHIFT-Q intoetste, was alles kwijt, want dat was de reset-opdracht

- De 4 had alleen maar hoofdletters. 

- De 4 had anders dan de 4A overlays die het hele toetsenbord bedekten.

- In het opstartmenu had de 4 een extra optie: de calculatorfunctie. Dat verklaart ook waarom de ROM 5 KB groter was.

- De 4A had een andere grafische chip, met een extra mode, die echter niet te gebruiken was in BASIC.

- De voedingen waren verschillend – verwissel deze nooit!

 

 

 


TEXAS INSTRUMENTS TI 99/4A-
TI's kortstondige avontuur

De Texas Instruments 99/4A heeft mijn leven veranderd. Het was de eerste homecomputer waar ik begin jaren tachtig mee in aanraking kwam, via een vriend op de middelbare school. Vol bewondering zag ik wat hij allemaal uit dat apparaat haalde; zoiets had ik nog nooit gezien. Zeker toen die computer ook nog eens ging praten via een Speech Synthesizer en er nog mysterieuzere dingen gebeurden via een modem; zo’n apparaat waar je de telefoonhoorn goed in vast moest drukken.

Het was voor mij het begin van een verslaving aan talloze spellen zoals TI Invaders, maar ook het begin van een lange verkenningstocht langs alle mogelijkheden die BASIC bood.

Net zo elegant
De Texas Instruments 99/4A was de opvolger van de 99/4, die vanwege de late introductie in Europa maar een kort leven was beschoren. De behuizing was even elegant – aluminium en zwart plastic – en in een aantal andere opzichten was de computer nu sterk verbeterd. Zo had de 99/4A een volwaardig toetsenbord; een hele vooruitgang vergeleken met de (slechts) 41 rekenmachine-achtige toetsen van de 99/4. Meer verschillen tussen beide computers staan in het kader elders op deze pagina.

Concurrentie werd bang
De aankondiging in 1979 dat chipfabrikant Texas Instruments zelf homecomputers ging maken deed bedrijven als Apple en Commodore huiveren. Begrijpelijk, zeker toen bleek dat de TI 99/4 en de 99/4A als eerste homecomputers ter wereld met een 16-bits-processor werden uitgerust. Het was de TMS 9900, die Texas Instruments sinds 1976 produceerde.
Ook in andere opzichten waren deze homecomputers veelbelovend. Zo hadden ze een uitstekende grafische chip, bekend van de Colecovision, en uiteraard ook geproduceerd door Texas Instruments zelf. De chip toverde 16 kleuren op het scherm en maakte het gebruik van sprites mogelijk.

Cartridges
De TI 99/4 en de 99/4A hadden een cartridgepoort die er gewoonweg om vroeg gebruikt te worden. Cassetterecorder in combinatie met deze computers, nee, dat was het toch niet echt. Texas Instruments en enkele andere bedrijven kwamen met tientallen verschillende cartridges, uiteenlopend van spelletjes tot administratieve programma’s.

Randapparatuur
Er was ook al snel veel randapparatuur verkrijgbaar, ook allemaal van Texas Instruments zelf. Wie flink in de slappe was zat – de prijzen logen er niet om – kon zijn homecomputer uitrusten met een externe floppydrive, een akoestische modem, een thermische printer en de roemruchte Speech Synthesizer. Dat ding heeft met zijn ingeblikte stem heel wat hilarische momenten opgeleverd, zo herinner ik me.

Als je al die uitbreidingen had, dan had je via de extensiepoort een worm aan apparaten aan de TI vastzitten. Texas Instruments zag dat probleem ook, en kwam daartoe in 1982 met de Peripheral Expansion Box. Die had standaard een floppydrive en een geheugenuitbreiding, en daarnaast zes sloten om andere zaken netjes weg te werken. Met die forse box had je bijna een PC in huis.
 
Ongelofelijk traag
Ondanks dit alles ging het mis met de TI 99/4A, en kon de concurrentie weldra opgelucht ademhalen. Of het een rol heeft gespeeld bij het mislukken van het homecomputer-project van Texas Instruments weet ik niet, maar een van de problemen was het ongelooflijk trage tempo waarin BASIC draaide op de TI 99/4 en de 4A. Dat kwam doordat BASIC in twee slagen geďnterpreteerd werd, wat de voordelen van de snelle processor geheel teniet deed. Programma’s in machinetaal, op de cartridges bijvoorbeeld, werkten wel zoals mocht worden verwacht op deze computers.

Wat in elk geval tegen Texas Instruments heeft gewerkt is dat de technische details geheim heeft gehouden, zodat de concurrentie met spellen en randapparatuur geen voet tussen de deur kon krijgen. Maar de keerzijde van de medaille was dat er daardoor voor de TI minder keuze aan spellen en apparatuur was dan voor andere homecomputers.

Beige versie
Daarbij vroeg Texas Instruments aanvankelijk een forse prijs van zo’n 2000 gulden, en ook de randapparatuur was duur. Al rap begon een prijzenslag met onder meer Commodore. Texas Instruments probeerde het nog met een beige uitvoering van de TI 994A, die goedkoper in de productie was, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk zat de verkoopprijs met zo’n 300 gulden op of zelfs onder de kostprijs, en raakte TI in de rode cijfers.

TI hield het voor gezien
Eind 1983 besloot Texas Instrumens het avontuur met homecomputers voor gezien te houden. Er waren toen zo’n 2,5 miljoen exemplaren van de 4A verkocht. Het pleit voor TI dat ze de dienstverlening aan bezitters van de 4 en 4A nog lange tijd in stand heeft gehouden.

 

Specificaties Texas Instruments TI 99/4A

Producent Texas Instruments
Periode 1981 - 1984
CPU TMS 9900A
Frequentie 3,3 MHz
ROM 26 KB
RAM 16,25 KB 
Tekstmodus 32 x 24 (16 kleuren), 40 x 24 (2 kleuren)
Grafisch 256 x 192
Kleuren 16
Geluid 3 kanalen, 5 octaven, 1 ruis
I/O monitor, cassette, cartridge, 2x joystick, extension port
Prijs 525 dollar

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!