GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)


 

 

COMMODORE SX-64
de eerste draagbare kleurencomputer

Het is een van de meeste gewilde collectorsitems onder verzamelaars van oude home- en gamecomputers: de Commodore SX-64. Het is dan ook een fenomeen: de Commodore 64, de populairste homecomputer ooit, in draagbare vorm mét ingebouwd kleurenscherm. En hij is zeldzaam: werden van de C64 meer dan 20 miljoen stuks geproduceerd, bij de SX-64 bleef de teller steken op 9000.
Ook al gaat het op het eerste gezicht om twee totaal verschillende computers, de SX-64 kon precies hetzelfde als de C64. In de stalen behuizing van de SX zat namelijk op een paar kleine uitzonderingen na dezelfde inhoud. Zelfs alle C64-cartridges konden worden gebruikt, via een opening aan de bovenkant van de SX-64.

5 Inch kleurenscherm
Het hart van de computerliefhebber gaat direct sneller kloppen zodra het deksel van de SX is gelicht: dat deksel blijkt het toetsenbord te zijn. Vervolgens wordt zijn aandacht getrokken door het 5 inch kleurenscherm aan de linkerkant op de computer zelf. Een kleurenmonitor, 5 inch, uit 1983! Helemaal rechts zit een klepje dat na opening vijf draaiknoppen blijkt te huisvesten voor onder meer de helderheid van het beeld en het geluidsvolume van de ingebouwde luidspreker. Tussen beeldscherm en knoppen zit een ingebouwde floppydrive, jawel, een echte Commodore 1541. Boven de drive was een opbergvak vrijgelaten, schijnbaar om floppy’s te bewaren, hoewel me dat onverstandig lijkt zo vlak naast een monitor.

Niet voor spelletjesfanaten
Op de voorkant van dit prachtige apparaat (de achterkant van het toetsenbord dus) staat ‘Executive computer’. Niet gedacht voor de spelletjesfanaat dus: de kwam beter aan zijn trekken met de gewone Commodore 64 aangesloten op een grotere monitor of de tv. Maar ook als de SX-64 alleen voor administratieve doeleinden werd gebruikt, bleek het scherm van 5 inch wel erg veel van de ogen te vergen. Dat is een van de oorzaken van de geringe verkoopcijfers, al kon de SX ook worden aangesloten op een normale monitor. Maar ja, dat is natuurlijk niet echt de bedoeling van een portable.

Atlethisch
Overigens valt op dat begrip ‘portable’ ook wel wat af te dingen. 10 Kilo is nogal wat, ook al schreef een Duitse computerrecensent in 1984 nog dat de handige draaghandle ervoor zorgde dat de eerste paar kilometer te voet met de SX kinderspel waren. Sportschoolbezoekertje misschien, die recensent? Of moet ik meer gaan trainen…
Het begrip portable kon verder in twijfel worden getrokken omdat de SX-64 altijd in de buurt van een stopcontact moest staan. Er zat namelijk geen accu in.
Dat alles, gecombineerd met de prijs van zo’n 1000 dollar, maakte dat de SX-64 anders dan de C64 geen succesnummer van Commodore werd. De productie, die was begonnen in 1983, werd stopgezet in 1986.

SX-100 en DX-64
De SX werd voor het eerst voorgesteld op de Consumer Electronics Show in de VS in januari 1983. Toen nog onder een andere naam, de SX-100, die een zwart-wit in plaats van een kleurenscherm had. De SX-100 werd echter niet in productie genomen en werd vervangen door de SX-64. Wél is er een DX-64: een versie met twee floppydrives (daarvoor werd het opbergvak ‘opgeofferd’). Maar de DX-64 is in zeer geringe aantallen geproduceerd, ergo: nog veel en veel zeldzamer dan de SX!

 

Specificaties Commodore SX-64

Producent Commodore
Periode 1983 - 1986
CPU MOS 6510
Frequentie 1 MHz
ROM 20 KB (8 voor Basic V2.0, 8 voor Kernal en 4 voor karakterset)
RAM 64 KB (38KB beschikbaar onder Basic)
Tekstmodus 40 x 24
Grafisch Vic-II 6569 chip
resoluties 320x200 of 160x200
Kleuren 16
Geluid 6581 Sid chip met 3 kanalen
eigen speaker
I/O user port, cartridge slot, 2 joystick ports, monitor, serial port
Prijs Ca. 1000 dollar (mei 1983)

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Tetris, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!