GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)

 


 

 

P2000 - ROBUUSTE REKENAAR

Met de P2000T bracht Philips begin jaren tachtig een homecomputer met een geheel eigen gezicht op de markt. De P2000T had een uiterst robuuste kast en kon daardoor een flink stootje hebben.

Het meest geavanceerde element van de P2000 viel nog het minst op: het ingebouwde minicassetterecordertje rechts boven het toetsenbord. Dat was een enorme uitkomst: de snelheid van de recorder was tien maal zo hoog als die van normale taperecorders die vaak bij homecomputers werden gebruikt. Bovendien kon de P2000 de directory van de tape weergeven op het scherm. Het opzoeken van een programma of het wegschrijven naar een lege plek op de tape ging ook automatisch.

Hobbyisten
De P2000 nam een hoge vlucht onder computerhobbyisten in Nederland. De hobbyclub was er bijna nog eerder dan de P2000 zelf. Nadat medewerkers bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips geruchten hadden vernomen dat er bij Philips in Oostenrijk aan een computer werd gewerkt, richtten zij een thuiscomputerclub op die een groot aantal geavanceerd programma’s zou gaan maken.
Nauw daaraan verwant werd korte tijd later bij de HCC de Philips gebruikersgroep opgericht, een actieve club die nog steeds bestaat. De leden bedachten en bedenken tal van toepassingen voor de P2000T en andere modellen van de P2000. Opvallend is dat Philips in advertenties uitvoerig inging op de voordelen die de gebruikersgroep bood. 

 

Onderwijs
Behalve door hobbyisten werd de P2000T heel veel gebruikt in het onderwijs in Nederland. Voor heel wat kinderen in de jaren tachtig was het de eerste aanraking met computers. De robuuste uitvoering van de P2000T zal zeker een rol hebben gespeeld bij de beslissing van scholen om juist deze computer aan te schaffen.

p2000e.jpg (85692 bytes)

p2000f.jpg (34393 bytes)


Aan de prijs
Aan de voordelen die de P2000 bood hing wel een flink prijskaartje. De computer kostte aanvankelijk zo’n 3000 gulden. In 1984 was de prijs voor het simpelste model inmiddels verlaagd tot 1200 gulden.
Veel software was tegen een gunstige prijs op minicassette te krijgen bij de P2000 gebruikersgroep. Voor software konden ook cartridges worden gebruikt: de P2000 had twee poorten bovenop de behuizing. Deze cartridges waren wél behoorlijk aan de prijs: in 1984 bedroeg de adviesprijs voor populaire programma’s als Familiegeheugen (een database voor thuisgebruik) en Tekstverwerker 265 gulden.

Varianten
De P2000 was er in verscheidene varianten. We zijn hier vooral ingegaan op de P2000T, omdat dit het meest gangbare model was. Van de P2000T waren midden jaren tachtig modellen te krijgen van 16, 32 en 80 KB RAM. Daarnaast waren er nog de P2000M, met monitor en ingebouwde floppydrives, en de P2000C, een draagbare variant.


Specificaties Philips P2000T

Producent Philips
Periode 1981 - 
CPU Z80
Frequentie 2,5 MHz
ROM 4 KB
RAM 16 KB, uitbreidbaar
Tekstmodus 24 regels x 40 kolommen
Kleuren 7
Geluid 1 kanaal
I/O printer, monitor, tv, 2 cartridgeslots
Prijs 3000 gulden bij introductie, later aanzienlijk in prijs verlaagd

 Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!
 

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games

 

 

 

 

 


 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!