GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  


 

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Bushnell in een notendop Nolan Bushnell werd in 1943 geboren in Clearfield in Utah, de ‘mormonenstaat van de Verenigde Staten’. Hoewel Bushnell later het mormoonse geloof vaarwel zei, voldoet de grootte van zijn gezin – acht kinderen – toch aardig aan de mormoonse normen.

Bushnell kwam al vroeg in contact met computers en arcadegames. Zo werkte hij als vakantiebaantje op een pretpark waar hij de (nog mechanische) speelautomaten hielp onderhouden. Op de University of Utah leerde hij programmeren in Fortran en Gotran, twee van de eerste computertalen. Hij ontwierp zelf een aantal simpele computerspellen en speelde gedurende zijn hele collegetijd Steve Russells Spacewar op de universiteitscomputer.

Computer Space
Later besloot Bushnell een automatenversie van Spacewar te ontwikkelen. Dat gebeurde op de kamer van zijn dochter, die voor zo lang in de woonkamer moest slapen. Het apparaat, Computer Space genaamd, werd geproduceerd door Nutting Associates en kwam op de markt in 1971. Er werden er 1500 van gemaakt, maar die werden niet allemaal verkocht. Het gebrek aan belangstelling wijt Bushnell onder meer aan de uitvoerige handleiding: ‘Niemand wil eerst een encyclopedie lezen om een spel te kunnen spelen.’

De organisatorische puinhoop die hij bij Nutting aantrof, deed Bushnell besluiten voor zichzelf te beginnen.

 

 

ATARI'S PONG - BEGIN VAN EEN LEGENDE

De introductie van Atari’s Pong eind 1972 betekende het begin van een legende. Een nieuw woord was geboren in de videogame-industrie en meer nog: een bedrijf dat na een investering van 500 dollar zou uitdijen tot de snelst groeiende onderneming in de Amerikaanse geschiedenis.

Grondlegger van Atari was Nolan Bushnell, door sommigen omschreven als de slimste man die tot dusver op aarde heeft rondgelopen, maar door een vriend minder vleiend werd getypeerd als ‘iemand met de aandachtsspanne van een golden retriever’. Maar goed, het een sluit het ander natuurlijk niet uit.

Bushnell richtte Atari in 1972 op met partner Ted Dabney, met een investering van 250 dollar per persoon. Vanwege grote verschillen van inzicht kocht Bushnell Dabney na een paar jaar uit; met de aandelen die Dabney meekreeg kon hij zich later miljonair noemen.

Syzygy
Als eerste naam bedacht het tweetal Syzygy, een astronomische term geprikt uit het woordenboek (syzygie in het Nederlands) die de samenstand van de zon en de maan betekent. Toen bleek dat een kaarsenfabriek die naam al gebruikte - volgens Bushnell een soort hippiecommune - werd de naam Atari gekozen, wat ruwweg ‘schaak’ betekent in het spel Go.

Al Alcorn
De tweede medewerker die Atari aannam, na een 17-jarige receptioniste, was de eveneens jonge engineer Al Alcorn. Hij kwam aan de wieg te staan van de revolutie in de videogame-industrie, al was dat helemaal niet de opzet. Sterker nog: Bushnell gaf Alcorn opdracht het simpelste spel te ontwikkelen dat Bushnell kon bedenken – iets met een bal, twee rackets en een score. Bushnell hield hem ter motivatie voor dat hij voor het spel al een contract had gesloten met General Electric, maar dat was volstrekt uit de duim gezogen. In werkelijkheid zag Bushnell het project als een oefening voor Alcorn en was hij vastbesloten het resultaat ongebruikt naar de prullenbak te verwijzen.

Prototype
Maar Alcorn nam zijn taak serieus. Binnen anderhalve week had hij de eerste hand-wired-versie gereed. Daarna voegde hij een aantal verfijningen toe, zoals rackets die uit acht segmenten bestonden, waardoor de bal niet steeds in dezelfde richting werd teruggespeeld. Het kostte Alcorn uiteindelijk drie maanden om een werkend prototype te maken, waarvan de binnenkant er door alle draden uitzag als een ouderwetse telefooncentrale.

Slimme onderhandelingen
Bushnell begon zich steeds meer te realiseren welke potentie Pong kon hebben. Vervelend genoeg had hij twee potentiële producenten, Midway en Bally, al enthousiaste verhalen verteld over het spel. Bushnell besloot dat Atari Pong zelf zou gaan produceren, en speelde Bally en Midway tegen elkaar uit. Hij vertelde bij Bally dat Midway Pong niet zag zitten, en vice versa, waarop beide bedrijven afhaakten.

Automatenroute
Bushnell testte Pong eerst uit in een café op de zogenaamde automatenroute die Atari onderhield. Zo’n route was bedoeld om de spelmachines op diverse plaatsen, zoals in cafés, te onderhouden en problemen op te lossen. Voor Atari betekende dat een vaste inkomstenbron – hard nodig omdat er verder nog bar weinig inkomsten waren.

Andy Capp's Tavern
De testversie van Pong werd neergezet in een café genaamd Andy Capp in Sunnyvale. Volgens een hardnekkige legende kreeg Atari al op de eerste dag een woedend telefoontje van de eigenaar, omdat Pong kapot zou zijn. Alcorn had al op zo’n telefoontje zitten wachten: hij vroeg zich af of het apparaat wel robuust genoeg zou zijn om in een café neer te zetten, en of de chips niet door zouden branden. Wat bleek, aldus het verhaal: het probleem was ontstaan doordat de geldbak vol zat!

Later bleek dit stoere praat uit de begintijd van Atari te zijn: het telefoontje kwam pas na twee weken, en uiterst vriendelijk werd verzocht of de automaat kon worden gerepareerd.

Overweldigend succes
Zoals bekend werd de automatenversie van Pong een overweldigend succes. Alcorn spreekt van het grootste succes in de speelautomaten-industrie dat iemand ooit had gezien. En de instructie, die was deze keer van verbluffende eenvoud: Avoid missing ball for high score.

Marihuana
Voordat de thuisversie van Pong verscheen, ontwikkelde Atari verscheidene andere spelautomaten, waaronder Space Race. De productie van de automaten ging aan het begin met horten en stoten. Atari nam voor de productielijn iedereen aan die het maar kon krijgen, waaronder veel studenten en andere jongeren die niet vies bleken te zijn van marihuana. Naar verluidt raakte je buiten de hal al stoned door de hasjlucht; een groot aantal machines kwam niet door de eindtest.
 

Lees het vervolg: over hoe Pong de huiskamers veroverde, en Al Alcorn bijna een zenuwinzinking kreeg bij de demonstratie van Pong.

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games
 

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!