GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS

 


 

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)

  

 

 

Geschiedenis van home- en gamecomputers - welkom!

GameOn: tijdreis langs geschiedenis spelcomputers

GameOn logo

GameOn - Lara Croft

GameOn is een reizende expositie over de geschiedenis van computerspellen en spelcomputers. Al klinkt 'tentoonstelling' in dit verband wat te statisch: met bijna alle computers en consoles is te spelen!

Tot 15 augustus 2004 was GameOn te bezoeken in Lille, vervolgens van 4 maart tot 5 september 2005 in Chicago en daarna bevindt GameOn zich van 26 september 2005 tot en met januari 2006 in San Jose (VS).

In de zomer van 2003 deed GameOn het FAXX-gebouw in Tilburg aan. Voor zover ik weet was het voor het eerst dat er in Nederland zo'n tentoonstelling is opgezet.

Atari Pong
GameOn gaf in Tilburg met diverse topstukken een behoorlijk compleet beeld van de geschiedenis van de spelcomputers. Zelfs de PDP-1 uit de jaren zestig was te zien: de enorme computer waarop het allereerste computerspel, Space War, is geschreven.

Helaas werkte dit oude bakbeest niet, en dat gold ook voor de arcadekast van Atari Pong en de Barbarella-herinneringen oproepende Computer Space-kast van Nolan Bushnell. Maar de rest was allemaal in werkende staat te zien.

X-Box 
De meeste aandacht op GameOn was er voor de stormachtige ontwikkeling van spelcomputers en computerspellen vanaf de jaren tachtig tot en met nu. Ook de nieuwste spelconsoles zoals de X-Box ontbraken niet. 

Computer Space - GameOn Space Invaders   Tabletop Atari Pong

Treintje spelen
Op GameOn was er veel aandacht voor regionale verschillen. Zo was er een hele afdeling over Japanse spellen, met als summum een kast met treinbedieningshandels. Dat schijnt een hit te zijn in Japan: urenlang treintje spelen, gewoon over het spoor rijden, zelfs zonder dat er allerlei rampen gebeuren. Rare jongens die Japanners. :)

PDP-1 - Space War

Tabletops

GameOn X-Box

 

GameOn

 

   Links

Game On (Nederland)

Game On (UK)

 

 

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!