GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Sylvania Intellivision

Mattel produceerde de console ook onder andere namen en soms een iets andere vormgeving voor onder meer winkelketens:

- T
ele-Games Super Video Arcade in Sears-winkels

-
Tandyvision One bij Radio Shack

- Sylvania Intellivision in GTE-telefoonwinkels

 

 

 
Intellivision II en III

Mattel heeft ook nog een Intellivision II uitgebracht. Hij was kleiner en lichter, maar had dezelfde prestaties, zo benadrukte Mattel uiteraard. Voordeel voor Mattel waren de lagere productiekosten en het feit dat de Intellivision II makkelijker te repareren was. Zo konden bij de II in tegenstelling tot de eerste Intellivision de controllers van de console worden losgekoppeld.


Intellivision II

Verder had Mattel een foefje ingebouwd dat spellen blokkeerde die door concurrenten voor de Intellivision waren ontwikkeld. Het werkte zo goed dat zelfs een van de spellen van Mattel zelf niet door de blokkade heen kwam. Maar de concurrentie vond al snel manieren om de blokkade te omzeilen.

In 1983 kondigde Mattel nog de Intellivision III aan, met een ingebouwde spraakmodule, veel meer kleuren, een hogere resolutie en meer hoogstandjes, maar die is nooit verschenen. Dat geldt eveneens voor de Intellivision IV, een geheel nieuwe console waar Mattel Electronics in het diepste geheim aan werkte.

 

 

MATTEL INTELLIVISION
DE EERSTE BEDREIGING VOOR ATARI

Met de komst van de Mattel Intellivision in 1980 kwam er een eind aan de alleenheerschappij van Atari in de wereld van gameconsoles. De Mattel Intellivision was de eerste concurrent van betekenis voor de Atari VCS 2600. Mattel slaagde erin binnen drie jaar zo地 drie miljoen exemplaren te verkopen van de Intellivision. De speelgoedfabrikant bleef daarmee ver verwijderd van de recordaantallen van Atari, maar wist al met al toch een flink marktaandeel te verwerven.
 


Overlay om op de controller te plakken voor Armor Battle

Harde advertentiecampagne
Mattel Electronics, de nieuw opgerichte divisie van Mattel, begon een advertentiecampagne zoals die nog niet eerder was vertoond in de wereld van de gameconsoles. Mattel opende keihard de aanval op Atari, door in advertenties de technische superioriteit te benadrukken van de Intellivision boven de VCS 2600 van Atari. En de Intellivision was inderdaad superieur: met een 16-bits-processor was de console zijn tijd flink vooruit.
De Intellivision presteerde grafisch beter dan de VCS 2600. Ook had de console geavanceerdere controllers: met de joystick (een draaischijf) waren objecten in zestien verschillende richtingen te bewegen. De bewegingsvrijheid van de Atari-speler was beperkt tot acht richtingen.

Grote keus aan spellen
Bij de introductie van de Intellivision (in 1980 in de VS en in Europa zo地 twee jaar later) was meteen een behoorlijk assortiment aan spellen beschikbaar. De Intellivision onderscheidde zich door het grote aantal sportspellen, waarvoor Mattel licenties had afgesloten met de grote Amerikaanse sportorganisaties. Daardoor sprak de Intellivision een hele nieuwe groep gamers aan.. Het nadeel van veel spellen voor de Intellivision was overigens dat ze alleen met z地 tween gespeeld konden worden.

Blue Sky Rangers
Om de kosten binnen de perken te houden zo lang nog niet duidelijk was of de Intellivision aan zou slaan, besteedde Mattel Electronics de ontwikkeling van spellen eerst tegen lage kosten uit. Daarna schakelde het bedrijf studenten in, die spellen gingen ontwikkelen als onderdeel van hun opleiding.
Toen de Intellivision succes begon te krijgen, smeedde Mattel een hecht team van programmeurs met de naam Blue Sky Rangers. De Rangers zijn overigens ook nu weer actief: ze namen in 1997 de Intellivision-rechten over en ontwerpen de klassieke titels opnieuw voor de huidige generatie gameconsoles en bijvoorbeeld voor gebruik op mobiele telefoons.

Vermaledijd toetsenbord
Mattel verwende de Intellivision-gebruikers dan wel met spellen (er verschenen er zo地 125), in een ander opzicht heeft het bedrijf de consument ernstig misleid. Bij de lancering van de Intellivision beloofde Mattel snel met een module te komen, waarmee de console kon worden omgetoverd tot een volwaardige homecomputer. De reclameslogan was daar zelfs op gericht: 善lay games and balance your checkbook! Het was een extra reden voor veel mensen om een Intellivision aan te schaffen.

Overheid zet Mattel onder druk
Maar de module kwam niet. Mattel bracht er zo地 vierduizend uit onder consumenten om te testen, maar schrok van de kosten en de weinig enthousiaste ontvangst. Pas in 1983 kwam Mattel met een alternatief, onder druk van de Amerikaanse overheid die veel klachten had gekregen van teleurgestelde Intellivision-gebruikers. Het was een sterk uitgeklede versie die bij lange na niet in de buurt kwam van dat wat Mattel had beloofd.

Production stopgezet
1983 was rijkelijk laat om met de computermodule te komen, want in hetzelfde jaar staakte Mattel de productie van de Intellivision. De eerste tekenen van de aankomende crash in de Amerikaanse console-industrie waren voelbaar. Bovendien was Mattels reclamecampagne als een boemerang teruggekomen: de Intellivision legde het op zijn beurt qua prestaties af tegen de Colecovision van Coleco die sinds 1982 op de markt was.

Intellivision blijft bestaan
Maar het besluit van Mattel betekende niet het einde van de Intellivision. De vice-president marketing Valeski nam de rechten van Mattel over en bleef via zijn bedrijf INTV nieuwe spellen uitbrengen. Er kwam in 1985 ook een nieuwe Intellivision op de markt, onder de naam INTV System III. Hij was vrijwel hetzelfde als de originele console, behalve dat hij een zwarte in plaats van houtachtige behuizing had. De productie ging door tot 1991.

Zes jaar later kochten de Blue Sky Rangers Keith Robinson en Stephen Roney de rechten van Valeski en begonnen Intellivision Productions, dat zoals boven beschreven nog steeds spellen ontwikkelt.

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!

Gameshop - Atari, NES, SNES en SEGA games te koop

nintendo nes en snes games
 

 

 

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!