GESCHIEDENIS VAN HOME- EN GAMECOMPUTERS


  

 

 

 

 

   Navigator

Verzameling
Te ruil
Speel games
Contact
Gastenboek
Site Info
In English

 


Bekijk de resultaten van de laatste peiling: hoeveel computerspellen heb jij? (3127 stemmen)


Verschillende namen
De Videopac G7000 is onder verschillende namen geproduceerd. Meest bekend is natuurlijk de Magnavox Odyssey 2 in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa bestonden verschillende namen, waarbij Philips de productie had uitbesteed aan derden. In Frankrijk was de console verkrijgbaar onder bijvoorbeeld de namen Philips C52 en Radiola Jet 25. In Brazilië simpelweg onder de naam Odyssey (zonder toevoeging dus). De spelcomputer had daar een enorm succes.

 

 
Revisies
De Videopac G7000 heeft diverse revisies ondergaan. De eerste Videopacs waren onhandig omdat de snoeren van de controllers evenals het elektriciteitssnoer vast aan de console zaten. Dat leverde bij het opbergen een enorme wirwar aan draden op, en maakte reparaties aan de controllers ook bewerkelijk.
Bij de volgende modellen was de voeding inmiddels extern, maar zaten de joysticks nog vast. De derde revisie maakte het mogelijk de controllers aan de achterkant in en uit te pluggen.

DSC00112.JPG (2118258 bytes)

 

PHILIPS VIDEOPAC G7000
'het beste systeem op aarde'

Het heeft iets onwezenlijks, de naam ‘Philips Gloeilampenfabriek’ op cartridges voor een spelcomputer. We hebben het hier over de Videopac, ook wel de G7000, waarmee Philips eind jaren zeventig, begin jaren tachtig redelijk succes had. De Amerikaanse equivalent, de Odyssey 2 geproduceerd door Philips-dochter Magnavox, stond in de VS zelfs een tijd op de derde plaats na de Atari 2600 en de Mattel Intellivision.


'Meest geavanceerde systeem'
Philips en Magnavox wisten de Videopac en de Odyssey ook wel te verkopen. In advertenties werd de spelcomputer aangeprezen als ‘het meest geavanceerde systeem op aarde’. De fabrikanten roemden hun eigen vinding om de ultralicht bedienbare joysticks en het toetsenbord.
Wat die joysticks betreft hadden ze helemaal gelijk. Zeker vergeleken met de eerste zwaar bedienbare controllers van de Atari 2600 bewoog de knuppel van de Videopac-controllers vederlicht, en nog wel in acht richtingen, inclusief zelf-centreer-functie.
 


vp-munchkin.jpg (64518 bytes)
KC Munchkin

vp-pete.jpg (75251 bytes)
Pickaxe Pete

vp-space.jpg (68492 bytes)
Space Monster

vp-music.jpg (56353 bytes)
klavier-overlay


Ingebouwd toetsenbord
Maar wat betreft het toetsenbord had Philips in de advertenties wel wat kunnen dimmen. Het was waar, de Videopac was de eerste console met een ingebouwd toetsenbord. Veel ouders lieten zich vanwege dat toetsenbord overhalen om de Videopac te kopen, want het was tenminste een ding dat ook nog eens educatief kon worden gebruikt (zoals eveneens in de advertenties stond).

Nu zijn er wel wat educatieve programma’s voor de Videopac verschenen, maar bij de meeste spellen beperkte het gebruik zich tot de resettoets of het invoeren van je naam voor de (hopelijk hoogste) score.

BASIC
Wel verscheen er een cartridge waarmee de Videopac nog iets van een homecomputer kreeg: daarmee kon je in Basic en zelfs in machinetaal programmeren. Maar bij gebrek aan opslagmedium en het beperkte RAM-geheugen kon je daar in de praktijk weinig mee.

Eigenzinnig
Het ingebouwde toetsenbord en de aluminiumkleurige kast gaven de Videopac een eigenzinnig en modern uiterlijk. Ook wat betreft prestaties op het scherm was de Videopac in een aantal opzichten bijdetijds: het beeld was scherper dan bij de Atari 2600 en de bewegingen waren vloeiender. Daar staat tegenover dat de objecten in de spellen van de Videopac blokkeriger zijn, en daardoor nog minder levensecht dan bij de Atari. Misschien niet voor niets heette het in advertenties dat de enige beperking het einde van je eigen fantasie was.

Munchkin
Voor de Videopac zijn tientallen spellen verschenen, de meeste ontwikkeld door Philips en Magnavox, en enkele door derden als Parker en Imagic. De genuis achter zo’n beetje de helft van de spellen was Ed Averett, die ook de kaskraker KC Munchkin (in het Nederlands oubollig Happelaar ) op zijn naam heeft staan. Van dit op het Pac-Man-idee gebaseerde spel werden er in de VS in twee maanden tijd meer verkocht dan van welk anders spel ook in een jaar.

 
Atari naar de rechter
Tot Atari er een stokje voor stak: het bedrijf vond Munchkin te veel lijken op zijn Pac-Man voor de Atari 2600 en kreeg daar uiteindelijk in hoger beroep gelijk in. Philips en Magnavox moesten de verkoop ervan staken. Jammer, want Munchkin was leuker dan Atari’s Pac-Man.

Speurtocht naar de Ringen
Voor de Videopac waren een paar andere, zeer originele spellen. Philips bracht drie spellen uit waarbij de Videopac-console werd gecombineerd met een spelbord. Zoektocht naar de Ringen is het bekendste voorbeeld van deze fraai vormgegeven spellen.


 


Speurtocht naar de Ringen


Met bijbehorend spelbord


Schaakmodule
Een andere aparte cartridge was ‘Musician’ waarbij een folie met klavier hoorde dat op het toetsenbord moest worden bevestigd. En een muziek dat je kon maken, met dat ene geluidskanaal van de Videopac! Een gewild collectors-item is de schaakmodule, die bestond uit een cartridge waaraan een forse uitbreidingsset zat gekoppeld. Daarmee kreeg de Videopac voldoende geheugen om tenminste enigszins weerstand te bieden tegen de schaker van vlees en bloed.

   

Specificaties Philips Videopac G7000

Producent Philips
Periode 1978 - 1986
CPU Intel 8048
Frequentie 1,78 MHz
ROM 1 KB
RAM 256 bytes
Grafisch 128 x 64
Tekst 40 x 20
Kleuren 8 (16 kleurtonen)
Geluid 1 kanaal
I/O tv, cartridgeslot, bij latere versies 2 joysticksaansluitingen
Prijs 325 gulden (in 1983)

Deze site doorsturen aan een vriend

Geschiedenis van home- en gamecomputers, Erik Klooster, Nederland

 

 

   Nieuws

Speel online games op deze site en registreer je naam en highscore. Haal je hart op aan de klassiekers Pac-Man, Space Invaders, Asteroids en Snake. Gratis en je hoeft ze niet te downloaden: ze zijn direct op het scherm te spelen. In de oorspronkelijke versies. Veel plezier!

 

 

 

Deze site doet met vier computers mee aan het Cancer Research Project, waarvoor wereldwijd al 1,5 miljoen mensen computertijd beschikbaar stellen. Sluit je aan bij ons team: Mrs. Dynamite. Heel erg bedankt!